31 december 2011

Domaine Aubert Vouvray Brut Méthode Traditionelle

Op deze oudjaarsdag van 2011 een mooie sprankelwijn uit de Loire streek gemaakt van slechts één druivenras: de chenin blanc. Een ras dat behalve voornamelijk in de Loire streek, ook in Zuid-Afrika veel is aangeplant. En in Vouvray maken ze er dus ook bubbels van, en ook nog eens via de méthode traditionelle. Precies hetzelfde procedé als in Champagne dus. Alcoholpercentage 12,5% en dit exemplaar dat mij door Tim Bos van Vins Simple ter beschikking is gesteld kost bij hem €15,50. De mousse verdwijnt pas na redelijk lange tijd, de bubbels zijn klein en houden lang aan. In het aroma iets noterigs, iets aards ook. Hij zit redelijk hoog in zijn zuur, smaakt naar nat wit brood maar ook naar geroosterd brood, er zit een minizoetje in, ik hou het even op het midden van gele en groene appel, maar wat nog het meest opvalt is een iets ziltige smaak. Een mooie complexe bubbel die in mijn beleving de strijd met "echte" champagne goed aan kan.