21 november 2011

Wijnacademie Vinologenopleiding: Les 7

Joris Snelten was vandaag onze leraar. Het ging over de Sud-Ouest en over mousserende wijnen. Met die laatste begonnen we en de vraag was steeds: is het Champagne of niet? In totaal zaten er vier Champagnes tussen de zes kandidaten en de enige waarvan ik dacht dat het er eentje was, bleek een crémant de Bourgogne te zijn. Die ik overigens de lekkerste van de hele serie vond. Deze kwam uit 1987 maar liefst! Enorm opvallend aroma van geroosterd brood waardoor ik dacht dat hij wel houtopvoeding gehad zou hebben, maar dat was niet het geval. Autolyse bleek verantwoordelijk te zijn voor deze geur en dito smaak. De Moët & Chandon alsmede de Dom Pérignon werd door velen niet herkend als zijnde Champagne. Te commercieel gemaakt. Na deze aperitieven was de Sud-Ouest aan de beurt. Montravel, Gascogne, Cahors, Madiran en Jurançon kwamen voorbij. Typische gebieden die steeds meer in de verdrukking lijken te komen door de grote buurman Bordeaux. Het is jammer want er komen karakteristieke wijnen vandaan. De heerlijke zoete Jurançon aan het eind slikte ik lekker door.