31 oktober 2011

Proefgroep regio Utrecht #4

Deze vierde bijeenkomst alweer van proefgroep regio Utrecht, die overigens nog wel eens wisselt qua samenstelling, werd georganiseerd door Thierry. Broer Cesar zorgde voor een heerlijke Franse uiensoep vooraf en verderop de avond, tussen het wit en het rood in, mochten we van een geweldige coq-au-vin genieten. Het thema van vanavond was Bourgogne.
Dit alles in de setting van Café Fokus op de koekoekstraat in Utrecht. Een café wat al meer dan 35 jaar bestaat met een interieur en verlichting die je kunt verwachten in een bruin café. Het beoordelen van de kleur van de wijnen was daarom ook iets moeilijker vanavond. Bierpullen deden dienst als spittoon en het café was vanaf 20:00 uur ook gewoon open voor publiek. Wij begonnen om 18:00 uur, vandaar dat Thierry en Cesar ook voor eten hadden gezorgd. Bourgogne is qua diversiteit in druivenrassen natuurlijk wat beperkt en daarom was het dan ook de uitdaging om niet het druivenras, maar het herkomstgebied te benoemen.

De opbouw was logisch: van licht wit naar zwaar wit, waarna van licht rood naar zwaar rood. Dat Thierry bewust twee enorme instinkers ertussen had geplaatst hield ons scherp en bewees maar weer eens dat je onbevooroordeeld en zonder verwachtingspatroon dient te proeven. Ook Marc had nog een fles meegenomen die in de categorie instinkers viel. Tussen het wit zaten nog een Argentijn en een Chileen van het type geëikte chardonnay, waarbij de Argentijn nog wel iets van zijn warme klimaat prijsgaf en de Chileen ook qua alcoholpercentage redelijk hoog zat. Afgezien daarvan hadden het ook zomaar Bourgogne wijnen kunnen zijn. Bij het rood zat er een Nieuw-Zeelandse pinot noir tussen welke redelijk koel was gevinifiëerd maar wel weer redelijk hoog in het alcohol zat. Ik had hem zelf ingeschat op een "gewone" rode Bourgogne AOC. De volgende wijnen kregen we voorgeschoteld:

- Albert Sounit (Rully) Crémant de Bourgogne (blanc de blancs)
- Château du Val de Mercy Petit Chablis 2008
- Janotsbos Pouilly Fuissé 2009
- Catena Chardonnay Mendoza 2009
- Joseph Drouhin Meursault 2008
- De Martino Quebrada Seca Single Vineyard Chardonnay 2009
- Mommesin Beaujolais Villages 2009
- Domaine de Roche-Guillon Fleurie 2008
- Yealands Pinot Noir Central Otago 2008
- Guy Dunuet et Fils Monthelie 1er Cru "Les Champs-Fulliot" 2007
- Domaine Guillon Gevrey-Chambertin "vieilles vignes" 2005
- Domaine Guillon Gevrey-Chambertin 1er Cru Clos Prieur 2002

Ik moest nog rijden en had eerder op de avond al één biertje op, dus helaas moest ik alles uitspugen, maar die laatste was toch wel erg mooi geconcentreerd, met nog redelijk wat tannines, een lange afdronk en behoorlijk complex. Deze 2002 editie is zeker nog wel een paar jaren te bewaren. Het waren mooie wijnen en weer goed georganiseerd, met dank aan Café Fokus, Cesar en Thierry!