23 oktober 2011

Megavino 2011: proefpanel Kurkdroog / Vinama

Vandaag was ik op de MegaVino. Een jaarlijks terugkerende wijnbeurs in Brussel, zeg maar gerust een MEGA-wijnbeurs. Hier geen kleine wijnboeren die hun waar komen aanprijzen, alhoewel, ze stonden er best tussen, maar deze beurs is vooral gericht op de consument en de grote merken. De merken die je het meest zult aantreffen in de supermarkten en slijterijen. Ik wilde er al eens eerder naar toe, maar ik had nu een heel goede reden. Via Olaf Leenders van Vinama.be werden er deelnemers gevraagd om plaats te nemen in een proefpanel. De te proeven wijnen zouden cru's du Beaujolais worden. Het is een onderwerp dat me enorm interesseert, dus had ik me aangemeld en ik was één van de gelukkigen.

Via een soort puntensysteem moesten we blind wijnen beoordelen. Het woord "lekker" had hier niets te zoeken, puur beoordelen op kwaliteit, en dat is nog best moeilijk. Zeker wanneer je nog nooit eerder met een puntensysteem hebt gewerkt. We deden eerst een voorbeeld welke we gelijk gingen bespreken. Ik zat al veel te hoog met m'n score voor die wijn. De volgende twaalf wijnen die we te proeven kregen moesten we zelf beoordelen en werden ook niet besproken. Pas na de complete proeverij kregen we te zien welke wijnen we hadden geproefd. Veel 2010 oogstjaren zaten er tussen en enkele 2009 oogstjaren. Al deze wijnen had ik allemaal te hoog ingeschaald, maar ik was tenminste wel consequent. Degene die ik persoonlijk kwalitatief het best vond, bleek bij de meesten in de smaak te vallen. Achtereenvolgens kregen we te proeven:

- Château de Juliénas - Juliénas 2010
- Delhaize botteling - Juliénas 2010
- Château de Breuil - Saint Amour 2010
- Château des Paquelets - Chénas 2010
- Delhaize botteling - Côte de Brouilly 2010
- Moillard - Moulin à Vent 2010
- Richard Rottiers - Moulin à Vent 2010
- Delhaize botteling - Morgon 2010
- Château de Durette - Morgon 2009
- Château de Pierreux - Brouilly 2009
- Delhaize botteling - Moulin à Vent 2009
- Pascal Aufranc - Chénas Vieilles Vignes 2010

Mijn persoonlijke voorkeur ging uit naar de Château de Durette. Belgische wijnboeren die meerdere wijngaarden in de Beaujolais hebben en met oogstjaar 2007 hun eerste wijn op de markt zetten. De Morgon 2009 was het eerste oogstjaar van deze cru en daar gooien ze dan gelijk hoge ogen mee. Vooraf aan de proeverij was ik nog even door de immens grote hal gelopen met de vele stands.

Veel daarvan liep ik vrij snel voorbij, maar bij een aantal bleef ik nog even proeven. Ik herinnerde me nog een opmerking van Rienk bij een Barolo van de druif nebbiolo, waarin hij me adviseerde eens een Langhe nebbiolo te proeven.
Dat deed ik dus maar even twee keer en inderdaad, een wereld van verschil met die Barolo; echt een stuk geconcentreerder en smaakvoller. Krenten, kers, drop en een volle, lange afdronk kenmerkten deze nebbiolo's. Heerlijk. Ook zag ik bij een Australische stand een wijn staan van de durif druif, ook wel bekend als petite sirah (met een i). In Frankrijk komt deze nauwelijks nog voor maar in Australië en Californië nog wel. De jammige fruitsmaak van kers en ook de smaak van drop bevielen me wel. Ze mochten wel iets hoger in de zuren zitten, maar dit waren echte doordrinkwijnen. Meervoud ja, want bij meerdere stands proefde ik wijnen van deze druif.

Didgeridoo uit Australië, Harmony Vineyards, Ironstone en Coppola uit Californië, waarbij de 2007 wijn van Francis Ford Coppola wel het best was. Deze had iets rokerigs, smaakte naar krenten, ingedroogde pruimen, tutti frutti. Je zou hem bijna als dessertwijn kunnen inzetten. Deze wil ik nog wel eens ergens op de kop tikken om hem apart te bespreken.
Bij een Zwitserse stand proefde ik de Dominus Providerit Dôle van Giroud Vins. Een assemblage van pinot noir en gamay dat een frisse, scherpe, fruitige wijn oplevert. Een beetje het aroma van aanmaaklimonade, maar mooie smaken, ook een beetje salmiak erin en een lekker bittertje. Bij de stand van de Jura proefde ik een Côtes du Jura 2009 gemaakt van de trousseau druif. Deze blauwe druif komt vrijwel alleen nog in de Jura voor. Het aroma van mest kwam omhoog, hij was ook nauwelijks fruitig, had een vreemde, moeilijk te benoemen smaak. De associatie met een stuk stinkkaas kwam bij me op. Na de Rhône proeverij van vorige week kon ik het vandaag toch niet laten ook enkele mooie Rhône wijnen te proeven. Een Lirac, een Vinsobres en een Côte-Rôtie kon ik niet aan voorbij lopen.

Morgen gaan we op de Wijnacademie de Rhône, Savoie, Jura en Zwitserland behandelen, vandaar dat ik alvast even aan het voorproeven was. Uit een heel ander gebied maar minstens zo interessant was de stand met de wijnen van Massandra. Hier stonden wijnen uit de Ukraïne met een lange historie. Hij had ze niet bij zich, maar het huis beschikt zelfs over oogstjaren tussen 40-45, de oorlogsjaren dus. Menig staatshoofd, koning of tsaar is hier op bezoek geweest om wijnen "in te slaan". Veel zoet in het assortiment maar met voldoende zuren en een streling op de tong.

Ook sherry's en madeira's worden hier gemaakt. Zeer mooi waren ook de Bourgogne wijnen van Topwijnen.be. Hier proefde ik de Bitouzet-Prieur Volnay Les Aussy Premier Cru 2005. Een prachtige wijn van de pinot noir. Voldaan keerde ik weer huiswaarts.

06.11.2011 Update: De totaaluitslag van de jury is inmiddels bekend. Degene die ik persoonlijk het best vond, viel ook bij de rest in de smaak want de Château de Durette Morgon 2009 is uitgeroepen tot "Beste Beaujolais Algemeen" met een score van 87,8 punten. Klik HIER voor de complete uitslag op de site van Kurkdroog, en HIER voor het complete verslag van Vinama (inclusief foto's waar ik zelf ook nog op sta).