09 september 2011

Proeverij Thiessen Wijnkoopers

Ik mocht mee als aanhang van mijn vrouw bij haar bedrijfsuitje naar Maastricht. Heel vervelend, vooral wanneer er dan ook nog eens een wijnproeverij met rondleiding door 's Neerlands eerste en oudste wijnkooperij gepland staat.
Thiessen Wijnkooperij bestaat al sinds 1740 en is in handen geweest van meerdere generaties Thiessen, maar momenteel staat Marcel Mourmans aan het hoofd, die tevens de scepter zwaait bij Mora snacks. Niet alleen koopt en verhandelt Thiessen flessen wijn, 30.000 liter wijn wordt hier ook nog eens zelf gebotteld. Vanuit tankwagens wordt hier het vergiste druivensap naar de kelders gepompt alwaar meerdere roestvrijstalen cuves alsmede barriques klaar staan om gevuld te worden.

Afhankelijk van de types wijn kunnen ze hier in Maastricht nog een paar extra maanden genieten van opvoeding in hout van minimaal twee jaar oud om die niet te laten overheersen. De imposante kelders herbergen vele flessen wijn waarvan de etiketten door vocht en schimmel flink zijn aangetast.
Of ze allemaal nog drinkbaar zijn is de vraag. Ook slaat Thiessen hier wijnen op van particulieren die zelf geen kelder of ideale bewaaromstandigheden hebben. Recepties, feesten, vergaderingen en ook de door henzelf georganiseerde wijnproeverijen vinden onder andere in de gewelven van dit prachtige historische pand plaats. In totaal kregen we zes verschillende wijnen te proeven. Het begon met een cava, daarna twee witte wijnen, een rosé en we sloten af met twee rode wijnen. Niet allemaal even bijzonder, wel noem ik met name de witte Hongaarse Bock Villány 2007 even, gemaakt van de hárslevelü druif. Een typisch Hongaars ras. Even dacht ik hier met een droge botrytis wijn van doen te hebben, maar dat was het toch niet. Het aroma deed het in ieder geval wel vermoeden. Een aparte wijn voor het alleraardigste bedrag van slechts €7,60. Niet bij iedereen viel deze in de smaak, maar hij was in ieder geval wel anders dan anders. Mocht je ooit eens in Maastricht zijn, check hun site wanneer je er ook eens een rondleiding plus proeverij wilt bijwonen.