19 september 2011

Michel Picard Clos Chaudron Montagny 1er Cru 2006

Deze wijn heb ik voor mijn verjaardag gekregen, weet dus geen prijs of aanschaflocatie. Alcoholpercentage 13,5%. Montagny ligt in de Côte Chalonnaise, vlakbij Chalon-sur-Saône, in de Bourgogne. Het is wit, dus in de Bourgogne betekent dat óf de aligoté óf de chardonnay druif, maar het merendeel wordt gemaakt van de chardonnay, zo ook deze. Premier Cru in de Bourgogne betekent vaak één kwaliteit onder de Grand Cru, maar in de Côte Chalonnaise betekent het niets meer dan dat het alcoholpercentage minimaal 11,5% moet zijn. Het is dus zeker geen kwaliteitsaanduiding. De naam "Clos Chaudron" zou in ieder geval wel impliceren dat het hier gaat om een ommuurde wijngaard, wat toch vaak wel weer geassocieerd wordt met de betere wijnen. Maar genoeg theorie en speculatie, laten we de wijn gewoon voor zich laten spreken. Het is een 2006, een ouwetje in wit wijnland, en dat is in de kleur gelijk te zien: donker goud-geel. Een licht oxidatieve neus. Een zoete vanillegeur van de houtopvoeding, het botertje maar ook de associatie met botrytis, de schimmel die zorgt voor edele rot (pourriture noble), komt bij me op. Op precies de juiste temperatuur zit deze in het glas, vooral niet te koud. Hij is droog in de mond, ananas, honing en walnoten zijn de smaken. De zuren zijn in eerste instantie nog ver te zoeken. Als begeleiding van gerechten denk ik aan, mosselen, maaltijdsalades, frisse vissoorten, geen vette. De ontzettend mooie neus stemt enorm verwachtingsvol, maar de smaak blijft bij die verwachting ietsje achter. Toch ontwikkelt deze wijn zich nog. Ruim drie uur later komen warempel de zuren zelfs nog opzetten! De houtopvoeding is mijns inziens minimaal geweest en zeker niet op nieuwe vaten, want deze is zo goed geïntegreerd, dat van houtsmaak geen sprake is. Wat aanvankelijk bijzonder leek, viel eventjes tegen, om daarna toch weer om te slaan naar een mooie wijn met een redelijke complexiteit. Dit is een wijn die even de kat uit de boom moet kijken, maar gun hem die tijd en je krijgt er wat moois voor terug.