08 augustus 2011

Joseph Castan Excellence Carignan VDP Aude 2010

Jumbo €3,99 alcoholpercentage 14%. Het mooiste is een wijn die én lekker ruikt, én lekker smaakt. Wanneer een wijn lekker ruikt maar niet lekker smaakt, valt hij tegen. Wanneer hij echter niet speciaal lekker ruikt, maar wél lekker smaakt, is dat al beter. Het aroma zou een verwachting moeten wekken die in de smaak wordt waargemaakt. De wijn die ik gisteren proefde, viel iets tegen omdat de geur lekkerder was dan de smaak. De wijn van vandaag heeft een donker magenta tot paarse kleur. De neus is ontzettend fruitig, gekneusde druiven voeren de boventoon, dan komt kers, framboos, wat kruiden en ook nog pruim. Ik verwacht de smaak van een doorsnee jonge, fruitige wijn te gaan proeven. Pakt dat even anders uit! Soepel glijdt de eerste slok mijn mond binnen welke gelijk wordt gevuld met warmte en een licht zoetje. Tannines zijn redelijk aanwezig, maar de stroefheid op je tanden valt mee. Ook bij het doorslikken één en al zachtheid, chocola- en tabaktonen komen door. Hij is wat branderig, bijna tintelend op je tong, maar voor zo'n jonge wijn heeft deze absoluut geen scherpe randjes. Hij mag trouwens licht gekoeld geserveerd worden, 14° à 15°. Deze wijn heeft een jeugdig uiterlijk met een volwassen innerlijk. Een prachtige balans waarbij het lijkt alsof er geen zuren in de wijn zitten, maar zoet kun je hem onmogelijk noemen. Ik zou bijna willen zeggen dat deze wijn pH-neutraal is. Ik schat in dat hij nog iets scherper zal worden bij enkele jaartjes opleg, niet te lang, twee, hooguit drie jaar. Dit is één van de weinige wijnen die ik heb geproefd waarvan ik er nog meer ga halen. Voor mij is het bijna een way of life geworden om nooit dezelfde wijn meer dan eens te drinken, maar deze wijn is nu al zo mooi dat hij gewoon vraagt om een experiment. Elk jaar zal ik er eentje opentrekken om te zien hoe hij zich ontwikkelt. En nu niet met z'n allen naar de Jumbo snellen om datzelfde te doen. Eventjes wachten totdat ik eerst ben geweest, dan mogen jullie. Probeer deze nou eens gewoon, zelfs wanneer je geen verstokte wijnfreak bent, zul je deze kunnen waarderen.

05.01.2013 Update: Vandaag weer een fles opengetrokken. Ik heb weinig toe te voegen of te wijzigen aan m'n proefnotitie hierboven. Hij is nog steeds absoluut lekker, en dat vond de rest van het gezelschap ook. Hij heeft een hoge smaakconcentratie, toch wel een mini-zoetje en de vergelijking met Chileense rode wijn in het algemeen gaat zeker op. Tikje ééndimensionaal maar zeer mooi gemaakt.

18.10.2014 Update: Nog twee flessen had ik liggen. De eerste die ik opentrek gaat na twee slokken door de gootsteen leeg. Hij is op. Letterlijk en figuurlijk. Hij is over de top. Flauw, laf, ietwat oxidatief, de pit is er uit. Ook de laatste fles open ik nog maar die verschilt niets ten opzichte van de vorige. Beetje dropperig geworden, zuren nog oké, smaakintensiteit nog oké maar de ééndimensionaliteit heeft de overhand. Dit was dus geen bewaarwijn. Leuk experiment echter en ik zat er met m'n voorspelling toch niet eens ver naast voor wat betreft de bewaartijd.