03 mei 2011

Château de Lisse Saint-Émilion Grand Cru 2007

PLUS €7,99 alcoholpercentage 13% druivenrassen: niet vermeld op het etiket, maar omdat het hier een Bordeaux betreft, zal het naar alle waarschijnlijkheid bestaan uit de cabernet franc, cabernet sauvignon en merlot. Verhoudingen echter onbekend. Het kostte me nogal wat moeite om de kurk uit deze fles te verwijderen. Ik gebruik hier altijd een Tupperware kurkentrekker voor, jawel! Uiteraard een plastic geval met een hele lange en ook dunne spiraal. Het is er eentje van het type screw-pull, waarbij je gewoon door moet draaien totdat de kurk vanzelf omhoog komt. Een heel handige gadget, maar de kurk zat er zo stevig in, dat ik bang was dat de Tupperware kurkentrekker eraan zou gaan. Ik pakte daarom een andere kurkentrekker en die had er ook moeite mee. Toen ik de kurk er half uit had en de trekker terug wilde draaien, brak deze af!

Met een notenkraker heb ik toen de helft van de kurk verwijderd, en met een tang moest ik de afgebroken spiraal verwijderen waarna de rest van de kurk er met de Tupperware trekker wel gewoon uit kwam, maar deze rakker zat echt stevig vast! Terug naar de wijn zelf: helder rode kleur, volle neus. Zeer moeilijk om het aroma te beschrijven, ik kon nergens op komen. Dan maar een slok. Gelijk deed deze mij al denken aan een Bordeaux die ik al eerder had beschreven. Ik zeg altijd van mezelf dat ik niet zo'n Bordeaux-fan ben, maar als ze allemaal smaken zoals deze, dan ben ik toch om. Hij is fris, hij is sappig. Nog steeds moeilijk te benoemen of hier nu fruitsmaken doorkomen, ergens komt rozenbottel bij me op, en een hint van stophoest. Hij is redelijk tannineus en wanneer ik een hap van mijn vlees erbij neem, verdwijnt het stroeve gevoel op mijn tanden als sneeuw voor de zon. Eiwitten breken tannines af namelijk. Het is duidelijk een maaltijdwijn, maar kan zeker ook zonder spijs worden gedronken. Hij drinkt in ieder geval lekker door, en het glas is snel weer gevuld.