03 oktober 2010

Bonne Nouvelle Merlot sans alcool

Mijn vrouw drinkt geen alcohol. Bij het kleinste slokje trekt ze al een zuur gezicht en geeft ze me snel mijn glas weer terug. Ze kan niet voorbij de smaak van de alcohol komen. Voor mij gunstig, want zo heb ik altijd mijn persoonlijke BOB. Datzelfde heb ik met geurtjes. Je hoeft bij mij niet aan te komen met parfum, want daar ruik ik dus alleen maar de alcohol in. Omdat ze toch eens datgene wilde proeven, waar ik de laatste tijd zo enthousiast over aan het vertellen en bloggen ben, kochten we in Frankrijk een Merlot zonder alcohol. E.LeClerc te Carcassonne voor €2,95. In feite is het produktieproces hiervan hetzelfde als die van een "gewone" wijn, met als extra handeling dat deze achteraf in vier fasen gedéalcoholiseerd wordt. Op deze SITE kun je hierover lezen en een filmpje bekijken. Ter vergelijking kocht ik bij de AH een fles vers geperst druivensap, tevens van merlot druiven gemaakt. Het verschil was enorm. De gedéalcoholiseerde versie was erg droog, je tong en je gehemelte werden er ruw van. Ook waren er nauwelijks suikers te proeven. Het aantal Kcal per 100 ml bedraagt slechts 21. Bij het druivensap was dit wel anders. Gelijk was duidelijk dat deze vele malen zoeter was. Alle hier aanwezige koolhydraten bestaan dan ook uit suikers, 18 gram per 100 ml. Waarmee het aantal Kcal per 100 ml dan ook op 72 komt. Ik had gehoopt met de gedéalcoholiseerde wijn tot de essentie van de merlot druif te kunnen doordringen, maar er is toch echt het gemis van de alcohol en het terroir. Het is alsof deze drank letterlijk hol is. Je proeft wel dat hij natuurlijker is dan het druivensap. Maar de smaak van wijn proef je echt niet terug.